ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Έφθασε φθινόπωρο και έχει ήδη ξεκινήσει ο αντιγριπικός εμβολιασμός για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης, η οποία θα παρουσιαστεί στη χώρα μας τους επόμενους μήνες.
Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο 2015-2016 καταγράφηκαν 435 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 408 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μ.Ε.Θ, με το 76% των κρουσμάτων να ανήκει σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου που σε μεγάλο ποσοστό δεν εμβολιάστηκε, ενώ κατά την ίδια περίοδο γρίπης καταγράφηκαν συνολικά 197 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συμπερασματικά τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ήταν αυξημένα σε σχέση με αυτά της προπέρσινης περιόδου 2014-2015.
Διατίθεται στην Ελλάδα το ενέσιμο τριδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο , που περιέχει 2 στελέχη του ιού της γρίπης τύπου Α και ένα στέλεχος του τύπου Β , βάση των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(Π.Ο.Υ.) για τα πιθανά επικρατούντα στελέχη στην κοινότητα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν, ότι η κάλυψη (ανοσολογική απάντηση), επιτυγχάνεται περίπου σε δύο (2) εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου βάση πρόσφατων στοιχείων του Αμερικανικού Κέντρου CDC δείχνει μείωση των περιστατικών νόσησης από την εποχική γρίπη κατά 50 με 60 %, στους εμβολιασθέντες. Το ποσοστό αυτό τις αποτελεσματικότητας του εμβολίου εξαρτάται από 3 κύριους παράγοντες.
Οι παράγοντες αυτοί είναι α).η ηλικία ( όσο αυξάνεται η ηλικία, η άμυνα του ανθρώπου δεν απαντά τόσο δυνατά στο ερέθισμα του εμβολιασμού), β).οισυννοσηρότητες (δηλαδή τα χρόνια νοσήματα) και οι φαρμακευτικές αγωγές που πάσχει ήλαμβάνει ο άνθρωπος τα οποία επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και γ). από την προβλεψιμότητα του εμβολίου,βάση των εκτιμήσεων του Π.Ο.Υ. ώστε τα στελέχη που περιέχει ,να είναι εκείνα που θα επικρατήσουν και θα ευθύνονται για τη συγκεκριμένη λοίμωξη στην κοινωνία.Επίσης οι πολίτες δεν πρέπει να συγχέουν τη γρίπη, η οποία εμφανίζει βαρύτερη κλινική εικόνα ,με άλλες ιογενείς λοιμώξεις που δύναται να παρουσιαστούν την ίδια χρονική περίοδο, όπως π.χ. το κοινό κρυολόγημα από ρινο’ι’ό, γιατί το αντιγριπικό εμβόλιο δεν είναι δραστικό έναντι των ιών αυτών.
Δεν πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο σε όσους έχουν παρουσιάσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) στη βρώση αυγού ή σε μία προηγούμενη δόση του εμβολίου. Ήπια συμπτώματα δεν αποτελούν αντένδειξη για τη χορήγηση του εμβολίου.
Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια από τη χορήγηση του είναι η ερυθρότητα και η ευαισθησία στην περιοχή της ενέσεως καισυνήθως διαρκεί για 1–2 ημέρες.
Υπάρχει μια σοβαρή, αλλά πάρα πολύ σπάνια νευρολογική επιπλοκή που ονομάζεται σύνδρομο Guillain-Barré και χαρακτηρίζεται από μυική αδυναμία και παράλυση, που σχετίστηκε στο παρελθόν και βρίθει του διαδκτύου ,με τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Νεώτερες μέλετες δεν έχουν δείξει ξεκάθαρη συσχέτιση και το ρίσκο υπολογίζεται σε 1 περίπτωση στο 1.000.000 εμβολιασμούς. Επίσης ανέδειξαν μεγαλύτερο κίνδυνο για το ανωτέρω σύνδρομο στους νοσούντεςαπό τη γρίπη σε σχέση με αυτούς που εμβολιάζονται προληπτικά. Άρα η κινδυνολογία που έχει αναπτυχθείγια την ασφάλεια του εμβολίου, η οποία αποτρέπει τους πολίτες υψηλού κινδύνου από τον εμβολιασμό, δεν έχει ουσιαστική επιστημονική βάση.
Όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και απολύτως ασφαλή, εφ’ όσον τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες μεταφοράς, αποθήκευσης, φύλαξηςκαθώς και διάθεσης. Τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για τις ομάδες υψηλού κινδύνου,έχουν μηδενική συμμετοχή, δηλαδή χορηγούνται δωρεάν στους ασφαλισμένους από τα φαρμακεία,εφ’ όσον έχουν συνταγογραφηθεί.
Συμπερασματικά και εν κατακλείδι σε ότι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, επισημαίνεται ότι δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, σε αντίθεση με τις σοβαρές επιπλοκές και τον ατομικό-οικογενειακό-κοινωνικό-οικονομικόαντίκτυπο, που μπορεί να παρατηρηθούν σε περίπτωση νόσησης, ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Κολοβός Γιώργος Επιμ Β΄ Γενικής Ιατρικής
Περιφερειακό ιατρείο Ποτιδάνειας
The post Χρήσιμες συμβουλές για τον αντιγριπικός εμβολιασμό από τον ιατρό του Κ.Υ. Ναυπάκτου κ. Κολοβό appeared first on Nafpaktia News.